۷ تفاوت بین برنامه نویسی و کدنویسی چیست؟

۷ تفاوت بین برنامه نویسی و کدنویسی چیست؟
همانطور که می دانید هر اصطلاح یا کلمه ای در زندگی روزمره معنای خود را دارد. این قانون در مورد شرکت های نرم افزاری نیز صدق می کند: اصطلاحات مختلف معانی مختلفی دارند. تفاوت مفهوم کدنویسی و برنامه نویسی نمونه ای از این اصطلاحات است که یکی از رایج ترین اصطلاحات در زمینه توسعه نرم افزار نیز می باشد. اگر توسعهدهنده نرمافزار نیستید، بحث درباره تفاوت بین کدنویسی و برنامهنویسی فایدهای ندارد. اما اگر از فعالان جدی این عرصه هستید، بهتر است هر چه زودتر با این دو مفهوم و تفاوتهای آنها آشنا شوید. زیرا اگر این تعاریف را نادیده بگیرید در جستجوی شغل خود دچار مشکل می شوید و نمی توانید وظایف و انتظارات کارفرما را از خود درک کنید. بنابراین، در این مقاله تصمیم گرفتیم نگاهی عمیق تر به تفاوت بین کدنویسی و برنامهنویسی بیندازیم. پس با فایاآموز همراه باشید
کد نویسی چیست؟
کدگذاری فرآیند تبدیل کدها از زبان انسانی به زبان قابل فهم ماشین است. از آنجایی که کدنویسی پایه و اساس برنامه نویسی است، به عنوان زیرمجموعه برنامه نویسی نیز شناخته می شود. یک کدنویس بسته به شغل می تواند به یک یا چند زبان مسلط باشد و می تواند به زبان های مختلف کامپیوتری از جمله جاوا، سی، پایتون و R کد بنویسد. در نهایت برنامه نویسی کامپیوتری و انتقال اطلاعات با کدگذاری انجام می شود. اصطلاح “کد منبع” برای توصیف دستورالعمل ها استفاده می شود. بیشتر فرآیند کدنویسی زبان های برنامه نویسی از سه بخش مشترک تشکیل شده است:
هنگام توسعه کد، قوانین خاصی از آن زبان برنامه نویسی باید رعایت شود
یک کامپایلر یا مفسر برای ترجمه کد منبع به کد ماشین مورد نیاز است.
نتایج اجرای کد برگردانده می شود.
یک کامپیوتر فقط می تواند کد ماشین نوشته شده به صورت دودویی (بر اساس دو یا صفر و یک) را تفسیر کند. هدف رمزگذار ترجمه مشخصات مورد نیاز به یک زبان قابل خواندن توسط ماشین است. علاوه بر این، برخی از برنامه نویسان از زبان ها برای انتقال منطق در برنامه های قابل خواندن توسط ماشین استفاده می کنند. از این گذشته، برنامه نویسی برنامه نویسی است زیرا برنامه نویسی بدون کدنویسی ناقص است و برای درک اصول برنامه نویسی کامپیوتری استفاده می شود. از سوی دیگر، برنامه نویسی به معنای گسترده تر (شامل پیاده سازی، اشکال زدایی، تست و تحلیل کیفیت) وجود دارد که در قسمت بعدی توضیح خواهیم داد. بیایید نگاهی دقیق تر به وظایف یک برنامه نویس بیندازیم.
برنامه نویسی چیست؟
برنامه نویسی چیزی فراتر از کدنویسی است. کدنویسی تنها یک بخش از کار است، اما فرآیند ایجاد نرم افزار شامل چندین بخش است: برای مثال، برنامه نویس مسئول مطالعه و حل مشکلات کدنویسی است. یک برنامه می تواند یک بازی، یک وب سایت، یک برنامه کاربردی و غیره باشد. طراحی، برنامه ریزی، آزمایش، استقرار و نگهداری فرآیندهای حیاتی در توسعه این اپلیکیشن می باشد. در نتیجه وظایف یک برنامه نویس شامل کدنویسی و تجزیه و تحلیل و پیاده سازی الگوریتم ها، درک ساختار داده ها و حل مسائل است. استفاده از کد ساختگی یک راه عالی برای توسعه دهندگان برای شروع عیب یابی است. کدنویسی بخش مهمی از برنامه نویسی است و برنامه نویس شدن به دانش، تجربه و مهارت بیشتری نیاز دارد.
تفاوت کدنویسی و برنامه نویسی
در حالی که ممکن است برای بسیاری کدنویسی و برنامه نویسی در نگاه اول یکسان به نظر برسند، اما این دو با یکدیگر فرق دارند. کدنویسی ترجمه کد از یک زبان به زبان دیگر است، اما برنامه نویسی مستلزم بررسی چگونه دستور دادن به ماشین برای اجرای مجموعهای از دستورالعملها است. به بیانی دیگر، وظیفه یک کدنویس تبدیل منطق به زبان قابل فهم توسط ماشین است، اما وظیفه برنامه نویس بسیار بیشتر است. برای درک بهتر، در این بخش این دو مفهوم را از دریچههای بیشتری مقایسه میکنیم.
تفاوت اساسی
تفاوت کدنویس و برنامه نویس در این است که کدنویسی زیرمجموعه ای از برنامه نویسی است که با تبدیل یک زبان به دستورات باینری قابل خواندن توسط ماشین سروکار دارد. اما برنامه نویسی فرآیند ساختن برنامه ای است که به مجموعه ای از قوانین پایبند بوده و هدف خاصی را تکمیل میکند.
مهارتها
کدنویسها باید درک کلی و عمومی از زبانهای برنامه نویسی موجود داشته باشند تا بتوانند برای مشکل خود یک زبان برنامه نویسی مناسب را انتخاب کنند. الگوریتمها، مدلهای ریاضی، پردازش دادهها و دانش ساختار دادهها همگی برای برنامهنویسی مورد نیاز هستند. او همچنین از خلاقیت و تواناییهای تحلیلی آنها برای حل مشکلات استفاده میکند. علاوه بر این، باید قادر به درک و ساختن ساختارهای داده و الگوریتمهای پیچیده باشد. نقش کدنویس توسعه کد بر اساس مشخصات فنی داده شده برنامه نویس و اطمینان از مطابقت محصول نهایی با معیارهای تعیین شده است.
ابزارها
کدنویسی نیازی به استفاده از ابزارهای نرم افزاری زیادی ندارد. جالب است بدانید که برای کدنویسی حتی استفاده از یک ویرایشگر متن ساده مانند وردپد (WordPad) یا نوتپد (Notepad) هم کافی است. در موارد پیشرفتهتر از یک محیط کدنویسی یا همان IDE و ابزارهای اشکال زدایی مانند Eclipse، Bootstrap، Delphi و ATOM اغلب استفاده میشود. از سوی دیگر برنامه نویسی نیازمند بررسی و تجزیه و تحلیل اسناد و کدهای نوشته شده است؛ پس به ابزارهای بیشتری نیاز دارد. ابزارهای تجزیه و تحلیل کد، مولدهای کد، پایگاههای داده، چارچوبهای آزمایشی، پیوند دهندهها، کامپایلرها، ویرایشگرهای کد، طراحان رابط کاربری گرافیکی، اسمبلرها، اشکالزداها و ابزارهای تحلیل عملکرد همگی در این فرآیند مورد نیاز هستند. از آنجایی که برنامه نویسی دامنه وسیعتری دارد، یک برنامه نویس برای توسعه موارد پیشرفتهتر باید با گیت (Git) و گیتهاب (Github)، ابزارهای پایگاه داده، ابزارهای تحلیلی مانند Apache Spark و فناوریهای ابری نیز آشنا باشد.
مدرک تحصیلی
یک برنامه نویس برای توسعه منطق، تجزیه و تحلیل، طراحی و نوشتن برنامههای پیچیده به مدرک و تخصص خاصی نیاز دارد. به همین دلیل است که میگویند هر کسی میتواند کدنویس شود اما همه نمیتوانند برنامه نویس شوند. در گذشته بسیاری معتقد بودند که بهترین مسیر برنامه نویس شدن دانشگاه است، زیرا دانشجو در یک دوره چهار ساله تمامی موارد لازم برای تبدیل به برنامه نویس شدن را یاد میگیرد. اما نگران نباشید، امروزه اینترنت و دورههای آموزشی بسیار فراگیرتر شدهاند و اگر بتوانید مطالب مورد نیاز را در یک برنامه منسجم در دورههای آنلاین پیدا کنید، شما هم میتوانید برنامه نویس شوید.
دامنه کار و درآمد
کدنویسی فرآیند تبدیل منطق و نیازمندیها به کد قابل درک توسط ماشین است. از سوی دیگر، برنامه نویس نیازمند مطالعه و مفهوم سازی بسیاری از اجزای یک برنامه و حل مشکلاتی است که ممکن است در طول فرآیند ایجاد شود. اشکال زدایی، کامپایل، آزمایش و پیاده سازی جنبههای مهم فرآیند هستند. به همین دلیل است که حقوق و درآمد یک برنامه نویس بسیار بیشتر از یک کدنویس است.
ارتباط با زبان برنامه نویسی
بخشهای مختلف توسعه نرم افزار از جمله استفاده از دستورات زبان برنامه نویس باید به درستی بهینه شود تا تبدیل برنامه به یک کد قابل اجرا و اصولی تبدیل شود. اما در بخش کدنویسی تنها کاری که لازم است انجام دهید رسیدگی به کدها و مقررات است. در نتیجه، برنامه نویسی پیچیده نیازمند درک عمیقتر زبانها است.
نتایج
مجموعهای از دستورالعملهای ارائه شده به یک کامپیوتر با یک قطعه کد – صرف نظر از میزان بهینگی آن – از نتایج کدنویسی است. از طرف دیگر خروجی برنامه نویسی یک برنامه کاربردی کامل، یک محصول نرم افزاری یا یک وب سایت است.
لینک های دانلود این مقاله
Password
www.suncode.ir
دیدگاهتان را بنویسید