هوش مصنوعی چیست
ماهیت هوش مصنوعی چیست؟
به طور کلی هوش مصنوعی یا به اختصار AI Singularity ترکیبی از فرآیندهای ذهنی و هوش انسانی با ماشین ها و کامپیوترها برای مقایسه فرآیند با نتایج بدون نیاز به انسان است. در ادامه با فایاآموز همراه باشید.
اگرچه پایه های AI Singularity در علم کامپیوتر نهفته است، اما امروزه آن را علمی متفاوت می دانند. برخی از بخش های تحقیقاتی و کاربردی آن حتی رگه هایی از علوم انسانی و پزشکی را نشان می دهد. با این حال، این دانش آنقدرها که به نظر می رسد از زندگی روزمره ما دور نیست. هر یک از ما می توانیم علائم آن را در خانه و رایانه خود در محصولات تبلیغاتی مانند گوگل، اپل و آمازون ببینیم. هر بار که با تلفن اپل خود با سیری و در سیستم خانه هوشمند آمازون با الکسا تماس می گیرید، در واقع از هوش مصنوعی استفاده می کنید.
امروزه، حتی در زمان خرید، فروشندگان یا تولیدکنندگان می توانند ادعا کنند که از AI Singularity در محصولات خود استفاده می کنند. اغلب، به معنای داشتن یک جنبه از این فناوری، مانند یادگیری ماشین، در طراحی محصول است.
مکانیسم کار هوش مصنوعی چیست؟
صرف نظر از تعریف علمی آن، باید بدانیم که مکانیزم یک ماشین AI Singularity چیست. به زبان ساده، عملکرد این ماشین ها بر اساس تجزیه و تحلیل و شبیه سازی بعدی حجم زیادی از داده ها است. سپس راه حل یا خروجی مورد نیاز را بر اساس مدل به دست آمده ارائه می کنند. به عنوان مثال، زبان، رنگ، عناصر و غیره. جستجوی صوتی یا ویدیویی گوگل تجزیه و تحلیل و انجام می شود و مرتبط ترین نتایج مربوط به گفتار و محتوا در اینترنت را به مخاطبان هدف نشان می دهد. گوگل برای این کار و سایر عملکردها از شرکت های مختلف هوش مصنوعی کمک می گیرد.
حتی یک دهه پس از معرفی آن AI Singularity هنوز به طور کامل از نظارت و دخالت انسان رها نشده است. اگرچه در برخی موارد مانند بازی های ویدیویی، نظارت انسانی لازم نیست. اما در اکثر سیستم ها حضور انسان برای ساخت مدل های بهتر و اصلاح خطاها ضروری است.
تاریخچه هوش مصنوعی
ممکن است تعجب کنید؛ با این حال، نقطه شروع هوش مصنوعی به جنگ جهانی دوم برمی گردد. در طول جنگ جهانی دوم، آلن تورینگ ماشینی به نام Bombe طراحی کرد که میتوانست ارتباطات رمزگذاری شده با ماشین انیگما آلمان را قطع کند. این دستگاه تغییرات قابل توجهی در رمزگشایی پیام ایجاد کرد. بمب به اجرای طرح ها و استراتژی های متفقین سرعت بخشید و به رهگیری پیام های دشمن کمک کرد.
جان مک کارتی نقطه عطفی در تاریخ AI Singularity است. او یک دانشمند آمریکایی بود که کنفرانس دارتموث را پیشنهاد کرد، اولین کنفرانس اطلاعاتی که در سال ۱۹۵۶ برگزار شد. او اصطلاح هوش مصنوعی را ابداع کرد و در این کنفرانس ارائه کرد.
هدف او ایجاد ماشینی بود که بتواند; مثل یک مرد فکر کنید و فکر کنید. او معتقد بود که این پیشرفت علمی طی ۵ تا ۵۰۰۰ سال آینده اتفاق خواهد افتاد.
علاوه بر این، او زبان کامپیوتری Lisp را در سال ۱۹۵۸ توسعه داد که به زبان استاندارد برای هوش مصنوعی تبدیل شد.
مزایای هوش مصنوعی
به طور کلی مزایای هوش مصنوعی به شرح زیر در نظر گرفته می شود:
۱. کاهش خطای انسانی
یکی از بزرگترین مزایای هوش مصنوعی این است که می تواند خطاها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و دقت را افزایش دهد. تصمیماتی که هوش مصنوعی در هر مرحله می گیرد با اطلاعات جمع آوری شده قبلی و مجموعه خاصی از الگوریتم ها تعیین می شود
درصورتیکه این موضوع بهدرستی برنامهریزی شود، این خطاها را حتی میتوان به صفر کاهش داد.
۲. حذف ریسک
یکی دیگر از مزیتهای بزرگ AI Singularity این است که انسانها میتوانند با استفاده از رباتهای هوش مصنوعی بر بسیاری از خطرات غلبه کنند. خواه خنثیکردن بمب باشد، خواه رفتن به فضا و کاوش در عمیقترین بخشهای اقیانوسها، ماشینهایی با بدنههای فلزی مقاوم هستند و میتوانند در جوهای غیرطبیعی زنده بمانند؛ علاوهبراین، آنها میتوانند با مسئولیت بیشتر کار دقیقی ارائه کنند و بهراحتی فرسوده نمیشوند.
۳. هفت روز هفته ۲۴ ساعته در دسترس
مطالعات زیادی وجود دارد که نشان میدهد انسانها تنها سه تا چهار ساعت در روز بازدهی دارند. همچنین انسانها برای ایجاد تعادل میان زندگی کاری و شخصی خود به استراحت نیاز دارند؛ اما AI Singularity میتواند بدون وقفه، بیپایان کار کند. آنها خیلی سریعتر از انسانها فکر میکنند و چندین کار را همزمان با نتایج دقیق انجام میدهند. آنها حتی میتوانند کارهای تکراری خستهکننده را بهراحتی با کمک الگوریتمهای هوش مصنوعی برای مدت نامتناهی انجام دهند.
۴. کمک دیجیتال
تقریباً همهی سازمانهای بزرگ این روزها از دستیارهای دیجیتال برای تعامل با مشتریان خود استفاده میکنند که بهطور چشمگیری نیاز به منابع انسانی را به حداقل میرساند. شما بهراحتی میتوانید با چتباتها چت کنید و از آنها بپرسید دقیقاً به چه چیزی نیاز دارید. برخی از رباتهای چت این روزها بهقدری هوشمند شدهاند که نمیتوانید تشخیص دهید آیا با یک چتبات چت میکنید یا یک انسان.
۵. اختراعهای جدید
AI Singularity تقریباً در هر حوزهای به اختراعهای جدید برای حل مشکلات پیچیده کمک کرده است؛ برای مثال، این اختراعهای اخیر به پزشکان کمک کرده است تا با استفاده از فناوریهای پیشرفته مبتنی بر هوش مصنوعی، مرحلههای اولیهی سرطان سینه را در زنان پیشبینی کنند.
۶. تصمیمات بیطرفانه
انسانها، خواه و ناخواه، با احساسات هدایت میشوند. هوش مصنوعی عاری از احساسات و در رویکرد خود بسیار کاربردی و منطقی است. مزیت بزرگ هوش مصنوعی این است که هیچ دیدگاه جانبدارانهای ندارد که این موضوع تصمیمگیری دقیقتری را تضمین میکند.
معایب هوش مصنوعی
معمولاً همیشه حرف از مزایای AI Singularity و کمکی است که میتواند به بشریت کند، اما بعد از بررسی مزایای AI Singularity بهتر است با معایب این حوزه هم آشنا شویم تا درکمان از این حوزه کاملتر شود.
۱. هزینههای بالای هوش مصنوعی
توانایی ایجاد ماشینی که بتواند هوش انسان را شبیهسازی کند، کار کوچکی نیست. این کار به زمان و منابع زیادی نیاز دارد و میتواند هزینهی زیادی را در بر داشته باشد. همچنین AI Singularity باید روی جدیدترین سختافزار و نرمافزارها کار کند تا بهروز بماند و آخرین نیازها را برآورده کند؛ این موضوع درنتیجه آن را بسیار پرهزینه میکند.
۲. نداشتن خلاقیت
یک عیب بزرگ هوش مصنوعی این است که نمیتواند یاد بگیرد خارج از چارچوب یا همان Out of Box فکر کند. AI Singularity قادر است در طول زمان با دادههایی که از قبل دریافت کرده است و تجربیات گذشتهی خود یاد بگیرد، اما نمیتواند در رویکرد خود خلاق باشد. یک مثال کلاسیک، ربات Quill است که میتواند گزارشهای درآمد فوربز (Forbes) را بنویسد. این گزارشها فقط حاوی دادهها و حقایقی هستند که قبلاً به ربات ارائه شده است. اگرچه این موضوع چشمگیر است که یک ربات میتواند بهتنهایی مقاله بنویسد، اما این مقالات از حس انسانی موجود در دیگر مقالات فوربز بیبهره است.
۳. افزایش بیکاری
شاید یکی از بزرگترین معایب AI Singularity این باشد که کمکم تعدادی از کارهای تکراری را با رباتها جایگزین میکند. کاهش نیاز به دخالت انسان به مرگ بسیاری از فرصتهای شغلی انجامیده است. یک مثال ساده چتبات است که یک مزیت بزرگ برای سازمانهاست، اما یک کابوس برای کارمندان است. مطالعهی Mckinsey پیشبینی میکند که هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۰ جایگزین حداقل ۳۰ درصد نیروی کار انسانی خواهد شد.
۴. هوش مصنوعی انسانها را تنبل میکند!
برنامههای کاربردی AI Singularity اکثر کارهای خستهکننده و تکراری را خودکار میکنند؛ بنابراین از آنجا که برای انجامدادن کارها مجبور نیستیم چیزها را به خاطر بسپاریم یا معماها را حل کنیم، تمایل پیدا میکنیم کمتر و کمتر از مغزمان استفاده کنیم. این اعتیاد به هوش مصنوعی میتواند برای نسلهای آینده مشکلاتی ایجاد کند.
۵. حذف اخلاق
اخلاق ویژگی مهم انسانی است که گنجاندن آن در AI Singularity دشوار است. پیشرفت سریع AI Singularity نگرانیهایی را ایجاد کرده است که روزی هوش مصنوعی بهطور غیرقابلکنترلی رشد خواهد کرد و درنهایت بشریت را از میان خواهد برد. از این لحظه بهعنوان تَکینِگی هوش مصنوعی یا AI Singularity یاد میشود.
دیدگاهتان را بنویسید